Rondreis door Yemen » Pagina 05


Terug naar Index ...

Zaterdag 21 oktober,


Herma begon de dag met Immodium en aansluitend een voorzichtig ontbijtje. Daarna werden we door de chauffeurs een stukje bergopwaarts gebracht om, onder begeleiding van gids Mohammed aan een práchtige wandeling te beginnen. Mohammed is nog maar een jaar of 15, maar we vertrouwen hem volkomen. Hij is al heel volwassen en er blijkt ook al een meisje voor hem ‘gereserveerd’ te zijn: hij is aan het sparen voor een bruidsschat. Iedere keer als hij met het gidsen geld heeft verdiend worden er geitjes gekocht. Hij heeft er al een stuk of zeven. Zijn vader is leraar en Mart vertelt dat we daar bij het geven van fooien een beetje rekening mee moeten houden, anders komt zoonlief met een veel groter ‘salaris’ thuis dan vader en dat ligt in een land waar ‘eer’ zo’n grote rol speelt wat gevoelig.

Al Hajjarah Wat is Yemen een fantastisch mooi land, ongelooflijk, dit is niet uit te leggen! Geweldig dit berglandschap met al die eeuwenoude terrassen vol begroeiing. We genieten met volle teugen: dit is precies wat we zo graag willen zien. Mohammed blijkt van Mart ook al wat Nederlands te hebben geleerd; ”Alle maggtigg, mijn kameel is draggtigg” en richting Mart: “slappe gghapp uit Weert!” Onderweg houden we een pauze in een kleine nederzetting waar Mohammed ons komt verrassen met een dienblad vol glazen gevuld met thee. Daarna zetten we onze tocht voort door het geweldige landschap en komen bovenop een 2300 meter hoog bergplateau vanwaar we een grandioos uitzicht hebben op Menakka. Hetzelfde mooie plaatje dat mij in de reisgids al deed watertanden....

Al HajjarahSorry voor al deze superlatieven maar dit is anders met geen tekstverwerker te beschrijven. En ook het weer is weer fantastisch: 25°C. is een lekker (winter-)temperatuurtje!
De tocht eindigde in Al Hajjarah, waar we in een kleine knusse funduq weer aan de thee gingen. De middag was gereserveerd voor een qatsessie samen met onze chauffeurs en een paar Yemenieten uit onze funduq: per slot van rekening moet je dit ritueel toch van kenners leren.

De mafratsj van de funduq lag bezaaid met de qatstruiken die we soldaat gingen maken en onder begeleiding van de ervaren Yemenieten begonnen we er op los te kauwen: we leken al gauw op de geiten die we hier in grote getale het voorbeeld hadden zien geven. Het is een beetje alsof je de heg snoeit zonder heggenschaar..... Het is erg leuk om dit een keer meegemaakt te hebben maar het deed de door de alcohol doorgewinterde Djosertjes niet zo erg veel. Een beetje bittere smaak die we middels pepermunt maar wat aangenamer proberen te maken. Herma deed veiligheidshalve niet mee omdat de diarree nog wat activiteiten ontplooide. Ze ging lekker douchen, wat in het (dus dít) dagboek schrijven en héél voorzichtig een kleinigheidje eten. We gingen vroeg onder zeil, zoals meestal: morgen weer vroeg op want er valt hier zoveel te bekijken......

Zondag 22 oktober,


We kijken op het plaatsje Kahil. Herma is nog steeds aan de diarree, maar gewapend met een flinke rol closetpapier gaat ze toch dapper mee om aan een pittige wandeling bergopwaarts te beginnen. Dit keer gaan we naar het plaatsje Kahil. We hebben weer een gids, maar wel een andere dan de vorige dag. Deze is kennelijk wat vergeetachtig: hij vergeet af en toe dat er een groep mensen achter hem aanhobbelt en we raken hem dan ook meermalen kwijt. Het landschap is weer fantastisch alleen kunnen we er nu wat minder van genieten want we worden overvallen door een gigantische stortbui van regen en hagel. Uiteindelijk hebben we Kahil, na wat omzwervingen, gevonden en daar gaan we met zijn allen aan de thee. De volgende plaats die we aan zouden doen is Lakamat Al Gadi maar doordat het weer erg slecht wordt kan dit helaas niet door gaan: het wordt heel mistig en je ziet geen hand voor ogen meer! Ook speelde de koude ons parten: hier hadden we dus niet op gerekend. We kwamen nat tot op het vel in onze vertrouwde funduq aan. Mart stond ons al bij de poort op te wachten. Hij vertelde dat hij dit weer nog nooit had meegemaakt in deze tijd van het jaar.

De rest van de middag hebben we voor de verandering gerelaxt. Sommigen kauwen nog wat qat, anderen kletsen wat of schrijven in hun dagboek. Herma praat nog wat gezellig met Ernie en ik met Gisela. Na het douchen eten we weer lekker: Salta en brood met honing, een Yemenitische specialiteit. We kruipen weer vroeg in onze slaapzakken want morgen is het alweer vroeg dag.

Pagina 04 Pagina 06
   
Terug naar mijn HomePage

      
       Copyright © 2001 Henri Brands

Mail mij met uw opmerkingen of vragen!