Rondreis door Yemen Pagina 10


Terug naar Index ...

Maandag 30 oktober,


Het laatste traject van onze rondreis voert ons door de woestijn naar (voormalig) Zuid-Yemen. Als je de kaart van Yemen nauwkeurig bekijkt zou dit deel eigenlijk Oost-Yemen moeten heten, maar goed. We nemen eerst als het ware een aanloopje naar de woestijn: de eerste etappe is een rit van Sana’a naar Marib, een plaatsje aan de rand van de woestijn. Gedurende deze rit kunnen we vast wennen aan het stof en zand van de woestijn. We stoppen onderweg in een goor eethuis waar de plastic ‘tafelkleedjes’ heftig plakken.
Ze zijn wel voorzien van fraaie foto-opdrukken met de bloemenvelden van de Keukenhof!!! Yemenieten eten zittend op de tafel met hun tien geboden. We worden vriendelijk uitgenodigd om ‘aan’ respectievelijk ‘bij’ te schuiven. We bedanken vriendelijk en pakken toch maar een stoel en een eigen bord. We eten, zeker voor ons doen, bijzonder weinig: het ziet er echt ietwat te goor uit, ondanks dat we inmiddels wel wat gewend zijn. Tijdens de ‘maaltijd’ steekt er een zandstorm op en de openstaande deuren worden met een gigantische knal dicht gesmakt. De wereld buiten ziet er door de ramen plots zandkleurig uit en het zicht is als bij donderslag nihil. Na enkele minuten stopt het allemaal weer even abrupt als het begonnen was. Ongelooflijk, zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Na dit gore intermezzo werd de reis voortgezet. Vlak bij Marib bekeken we eerst de Zonnetempel met zijn 7 vierkante zuilen van verschillende lengte, aansluitend gingen we aan de andere zijde van de droge rivierbedding naar de Maantempel met zijn 4 zuil. Daarna was het tijd de oude stuwdam te bewonderen. Een eeuwenoud bouwwerk uit de tijd van de koningin van Shiba. Helaas in zwaar vervallen staat omdat er na het ‘rijk van Shiba’ geen belastinggeld meer binnenkwam om het door storm en zand geteisterde bouwwerk te onderhouden. Hierna bezochten we de nieuwe stuwdam met het grote stuwmeer waarvan niemand weet wat je er mee moet/ kunt doen. Gewoon een grote plas water waar ondanks de droge omgeving niets mee wordt gedaan! Het schijnt dat er slechts enkele kleine sinaasappelboomgaardjes mee worden gerrigeerd. Ook weer gezien. Naast ons knielen enkele Yemenieten neer en bidden richting Mekka. Onze aanwezigheid schijnt ze niet te storen. Vanaf hier gaat de reis richting ons vijf(!!!!!)-sterren hotel in Marib aan de rand van de woestijn. Het is inderdaad een prachtig hotel met alles er op en er aan. Zwembad, airco en fantastisch eten. We genieten van het relaxen aan de rand van het zwembad en nemen af en toe een verkoelende plons, nu het nog kan......... luxe, luxe, luxe: dat zijn we al lang niet meer gewend!

Om 16:30 uur gaan we naar Oud-Marib. Dit is een door oorlogsgeweld platgebombardeerd stadje. Dit alles schijnt zich afgespeeld te hebben gedurende n van de vele (recente) oorlogen, tijdens de revolutie waarna Zuid-en Noord Yemen verenigd werden. De Egyptenaren kwamen het noorden te hulp en op zoek naar n of andere revolutionair hebben ze meteen maar het hele dorp platgegooid: zo zat de gezochte rebellenleider er in ieder geval bij... Het is een sinistere aanblik: die door de oranjegekleurde ondergaande zon als een silhouet getekende runes van wat eens een door mensen bewoond lieflijk stadje moet zijn geweest. Heel luguber en naargeestig. Niet prettig, maar ook dit hoort dus bij Yemen. Er wonen zelfs nog mensen in wat eens huizen waren. Dat moet toch afschuwelijk zijn met al die herinneringen om je heen. En uiteraard zonder water, gas, stroom of wat voor voorziening dan ook. Iedereen stapt weer in de Landcruisers en is onder de indruk van het beeld van al dat geweld. De terugtocht wordt aanvaard. Om het contrast maar even te schetsen: wij aten heerlijk!

Het is een geweldig hotel, zeker voor Yemenitische normen. Er lopen ook niet voor niets welgestelden en andere ‘oliesjeik-achtigen’ rond. We gaan vroeg naar bed want morgen worden we om 03:45 uur aan het ontbijt verwacht en moeten we dus om 03:15 uur op. Vakantie? Uitrusten? Hoezo?

Pagina 09 Pagina 11
   
Terug naar mijn HomePage

     
       Copyright 2001 Henir Brands

Mail uw opmerkingen of vragen!