Rondreis door Yemen » Pagina 12


Terug naar Index ...

Woensdag 1 november,


We hebben heerlijk geslapen in onze hut en het ontbijt in de barakkenkantine is uitstekend. Daar konden we wel weer even mee vooruit. 09:30 uur vertrekken we naar Seyun. Deze stad kan ons niet zo bekoren: een beetje druk, dat zijn we niet meer gewend na al die dorpen en gaten die we hebben gezien. Het valt ons op dat in dit deel van Yemen niemand een Djambiya draagt. Het blijkt in voormalig Zuid-Yemen dan ook verboden om wapens te dragen. Kennelijk is de eenheid in Yemen nog wat gammel... We bezoeken ‘het paleis van de sultan’: een prachtig, oogverblindend wit gebouw met mintgroene deuren en kozijnen. Heel fraai. Het is ingericht als museum met bibliotheek. Na het culturele gedeelte is het weer tijd voor een vloeibare versnapering en we nestelen ons op een leuk overdekt terras met uitzicht op het paleis. Het is erg bedrijvig hier, zeker voor zo’n hete omgeving. We halen makkelijk de 34°C... Wel is de luchtvochtigheid hier gelukkig niet zo hoog. We lopen nog even over de ‘zilversouq’ alvorens de reis verder gaat naar Tarim.

Tarim ligt ingesloten tussen aan de ene zijde tafelbergen en aan de andere zijde palmbossen. Het lijkt alsof we in Java zijn gearriveerd en dat is ook te verklaren uit het feit dat er in de 19e eeuw veel mensen uit Java hierheen zijn geëmigreerd. Ook de gebouwen doen denken aan het Aziatische Java. De witte ‘Al Mukdar’ moskee met zijn ranke 50 meter hoge minaret en zijn mintgroene afwerking is een juweeltje om te zien. Dit mintgroen wordt trouwens zo veel gebruikt omdat de kleur groen de islam symboliseert. Deze stad met zijn hitte en loomte ademt een hele bijzondere sfeer. Heel vreemd voor westerlingen. We hebben het hier ondanks die hitte erg goed naar de zin. We vonden het jammer dat we weer verder gingen maar ons reisdoel is toch ook zeer aantrekkelijk: Tarim, en wel een hotel met zwembad en lunch. Mart heeft het hotel ‘Al Gulha Palace’ opgebeld om te melden dat we er aan komen en gevraagd of ze het zwembad vol laten lopen, hetgeen ze (gelukkig) gaan doen. Na aankomst eerst lekker lunchen en daarna verdiepen we ons in het zwembad.

Mart heeft weer goed inkopen gedaan en terwijl wij lekker lui in het zwembad liggen, onder de torenhoge palmbomen, trakteert hij ons op druiven en fikse moten meloen. Dit is dus het ‘Yemenleven-gevoel’. Dat is pas vakantie. Een fijne onderbreking van onze expeditie. Frappant detail: wij hebben ons ‘eigen’ westers zwemgedeelte, aan de andere kant van een grote bloemenhaag badderen de Yemenieten. (mannen uiteraard!) in een ander zwembad. Vandaar dat het bad speciaal voor de gasten wordt gevuld. Het vullen is trouwens nog in volle gang als we aan het zwemmen zijn. We kunnen heerlijk onder de warme waterstraal liggen die het bad vult. Na van 13:00 uur tot 17:00 uur te hebben geluierd wordt het weer menens: we breken weer op om richting Seyun te gaan. We eten heerlijk in één van de shoarmatentjes die langs de straat staan. Er staan lange tafels met banken bij zodat we gezellig met zijn allen in de openlucht kunnen ‘dineren’. We lieten het ons prima smaken.

Na afloop was er lekkere thee met mint die we samen met Hans en Liesbeth wegslobberden. Na dit fijne intermezzo vertrokken we weer naar ons ‘Sporthuis Centrum’ etablissement om daar lekker te douchen. Daarna nog wat buiten op het geïmproviseerde terras voor de kantinebarak zitten om wat te drinken en enkele kakkerlakken gade te slaan...... Einde van weer een zeer geslaagde dag.

Pagina 11 Pagina 13
   
Terug naar mijn HomePage

      
       Copyright © 2001 Henri Brands

Mail mij uw opmerkingen.....